Hvem leder hvem?

Dette bildet er vel synonymt med årets sommer: Bløtt!

Marcus har som kjent treningsfri og Albert er for ung til å trene. Dette til tross, årets sommer har vært en skikkelig hundesommer med både kurs og oppfølging/hjemmelekser i etterkant. Vi har også gleden av å ha sommerbesøk av Fantins U2, som da for sikkerhets skyld er høyløpsk 🙂 Men det går faktisk veldig greit.

Når det gjelder Albert har vi kun ett krav, og det er at han skal være oppmerksom når vi snakker til han. Vi bruker mye tid på å etablere vårt lederskap ovenfor han og gi han den tryggheten og innlæringen han trenger, men vi trener ingenting. Kun litt apportlek to-tre ganger i uken, i tillegg til at vi «lekesloss» litt. Utover dette får han lov til å være valp, noe som også innebærer at han må sove et par ganger i løpet dagen. Så vi har gjeninnført leggetider, akkurat som vi gjorde med barna våre når de var små. Det er jo også et privilegium å få observere hvordan de 2 voksne hundene oppdrar han, vi har utvilsomt mye å lære! Rart hvordan han oppfører seg som de «ber om»/forventer, enda de ikke hverken har klikker eller godbit….??

Jeg vet jeg gjentar meg selv nå, men det skyldes at vi i sommer har blitt enda mer overbevist. LEDERSKAP er nøkkelen til ethvert vellykket hundehold. Og ja, lederskap er vel et av de mest oppbrukte og misforståtte ordene innen hundehold, men det som er viktig er hva som ligger bak. Lederskap er trygghet og ansvarlighet. Hunden er et flokkdyr. Flokkdyr MÅ ha en leder. I likhet med hos oss mennesker, tror jeg ikke alle hunder egner seg til å være ledere. Ei heller tror jeg de ønsker å være ledere. Men noen må ta ansvaret for flokken, og dersom ikke vi tar jobben/rollen vil hunden føle seg tvunget til å ta den. Og dersom vi kikker rundt oss, er det altfor mange hunder som har vært nødt til å ta lederrollen. Legg merke til det i dagene som kommer, og ta notater 🙂

-Hvor mange hunder går tur med eieren sin vs. hvor mange eiere går tur med hunden sin?
-Hvor mange ganger i løpet av en dag styrer hunden dine handlinger vs. styrer du hundens handlinger?

Og husk: Vær ærlig med deg selv og hunden din. Hvem leder hvem?

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s