Engelsk Springer Spaniel – en jakthund?

Jeg kom over dette blogg innlegget for noen dager siden, og synes det var så velskrevet at jeg ønsker å dele det med dere http://waternuts.blogspot.com/2012/05/flat-coated-retriever-en-jakthund.html

Underveis mens jeg leste det, slo det meg at dette vel også gjelder mange andre raser, deriblant «vår egen» Spaniel. Jeg erkjenner villig at min erfaring med rasen er begrenset, men jeg har vært aktiv nok i jaktprøve-/trenings miljøet de siste 2-3 årene til ihvertfall å kunne konstatere at det ikke har vært mange spaniels av utstillingsvarianten å se på treninger og prøver i Oslo/Akershus området i den perioden. Det er sikkert mange grunner til det, og manglende interesse for jakt kan jo være en av de. Men har ikke oppdretterne et større ansvar for å ivareta og dokumentere rasens jaktlige egenskaper i så måte? For Spaniels er vel opprinnelig en jakthund?

Hvis vi ser på valpelisten som ligger på NSK sine sider i dag, og teller antall «involverte» individer finner vi:

ESS: Totalt 18 hunder, 0 har premiering på jaktprøve – 6 har godkjent Jaktanleggsprøve (JAL)
CS: Totalt 8 hunder, 0 har premiering på jaktprøve – 0 har godkjent Jaktanleggsprøve (JAL)
WSS: Totalt 2 hunder, 0 har premiering på jaktprøve – 0 har godkjent Jaktanleggsprøve (JAL)

Nå er neppe dette noe godt statistisk grunnlag, men det gir et illustrerende øyeblikksbilde av «situasjonen». For meg kan det dessverre se ut som om det ikke legges mye vekt på at Spanielens egenskaper som jakthund videreføres, kanskje med unntak av de individene som har en godkjent jaktanleggsprøve. Men mener man virkelig at en bestått jaktanleggsprøve er tilstrekkelig for å dokumentere at individene det avles videre på er gode representanter for Spaniels som en jakthundrase? I regelverket for jaktanleggsprøver står det at hunden skal føres i et terreng som helst skal være fritt for vitring, og at søkets varighet skal være 10-15 minutter. Er en hund som mestrer dette en god jakthund?

I Spaniel verdenen har jo dette fått den konsekvens at vi har endt opp med 2 parallelle varianter av både Engelsk Springer Spaniel og Cocker Spaniel; den tradisjonelle jaktvarianten og utstillingsvarianten.
Men er dette til det beste for rasens videre utvikling og eksistens?

Mange Spaniels kan fremvise til ypperlige resultater i både bruksøvelser, sporøvelser, lydighet, agility og ikke minst i utstillingsringen. Jeg er glad for at hundeeierne finner aktiviteter som interesserer dem slik at hundene får et aktivt og innholdsrikt liv, og dette er på ingen måte kritikk til dem. Men når oppdrettere planlegger avl og plukker ut sine avlsindivider, bør de ikke da også i større grad hensynta det faktum at en Spaniel i utgangspunktet er en støtende og apporterende fuglehund?

Jeg støtter Heidi Kvan hos Waternuts 100% i hennes oppsummering:
«Dette innlegget handler ikke om at en hund som ikke blir NJCH ikke er bra nok. Dette handler om å neglisjere at flatten er en jakthund. Om å ikke ta sin del av ansvaret når man er oppdretter. Man kan argumentere seg blå om hvorfor man ikke trener sine hunder eller stiller dem på prøver. Jeg kjøper ingen av dem så lenge man har tatt et bevist standpunkt om å være oppdretter av en jakthundrase. Har du ingen interesse av å gå på jakt eller stille på jaktprøve, finnes det mange andre hunderaser som gjør seg godt i utstillingsringen.»

Jeg sitter igjen med flere spørsmål enn svar, bl.a.:
– Er denne utviklingen til rasens beste?
– Hvilken rolle bør Norsk Spaniel Klubb inneha? En hundeklubb eller en raseklubb?
– Hva er NSK’s strategi (og ansvar?) for å sikre at Spaniels består som en jakthund rase?
– Hva er oppdretternes ansvar (og strategi?) for å sikre av Spaniels består som en jakthund rase?
– Hva er hundeeierens ansvar ift. å følge opp hundens iboende egenskaper?
– Skal man (og isåfall hvordan?) kreve at hundens jaktlige egenskaper blir dokumenter i avlsarbeidet?
– +++

Jeg kunne ønske meg en debatt og et engasjement ift rasens utvikling og fremtid. Derav tittelen:
Engelsk Springer Spaniel – en jakthund?

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s