Travle dager

Foto: Anders Brunvoll

Det har vært noen travle dager, og ikke minst helger. De to siste helgene har dreid seg mye om hund og hundetrening.

Helgen 11.-13. Mai ble viet til en oppfriskning av våre kunnskaper rundt lederskap, og nok en gang besøkte vi det harmoniske og lærerike miljøet hos Gunilla og Bengt på Gyllerboda. Det er utrolig inspirerende og lærerikt, og for oss var det virkelig på sin plass med en liten reminder. Det er ingen tvil om at vi har «sklidd ut» litt, og det var godt å få hodet på plass igjen 🙂 Det ble også tid til litt privatundervisning av Bengt, og vi jobbet litt med treningsmetoder for våre spaniels. De som har fulgt med på bloggen har sikkert fått med seg at vi har begrenset treningen av Albert veldig. Han har fått lov til å være valp, og har deltatt på de fleste treningene uten at vi har stillt særlige krav til han. Enkle elementer har blitt «lekt» inn, men mest for moro skyld og for å få et godt grunnlag for videre trening. Og nå starter snart «alvoret», med mer målrettet trening for han også 🙂 Han blir nok ikke startet på noen jaktprøve i år, men jeg håper å få gjort unna apportprøven for ihvertfall BK.

Foto: Anders Brunvoll

Lørdag 19. Mai deltok vi på JIS’ (Jaktspaniels i Sverige) sin treningsdag i Lysekil. JIS hadde hentet inn Mark og Jemma Clifford fra Belvoir Training i UK. Mark er forøvrig også en kjent oppdretter, og har i en årrekke avlet frem ypperlige jaktspaniels kjent under kennelnavnet Belvden Spaniels. Det ble en lærerik dag.
Hver fører m/hund fikk anledning til å fortelle Mark om det var noe spesiellt vi trengte å jobbe med, slik at treningstipsene kunne tilpasses individuellt. For egen del ba jeg om litt generelle treningstips, da jeg følte at akkurat feltsøk satt rimelig bra hos Marcus. Det er sjelden jeg trenger å bruke fløyta, og han har et «jaktende» søksmønster som fungerer i våre jakt terreng. Men når jeg nå satte han i søk, var det en helt ny utgave av Marcus jeg så. Han for som en rakett 50-60 meter rett ut, og var mer opptatt av å få ut energi og å tøyse enn å jakte. Han løp rundt som en tulling, og det hele var egentlig litt småpinlig. Det var tydelig at det hadde bygget seg opp et visst «stressnivå» under ventingen (og bilkjøringen?), og det KAN være at tilstedeværelsen av en løpsk Asta (Biggan’s lille og supersøte jaktcockertispe) også gjorde sitt. Men vi fikk roet oss litt ned, og etterhvert fikk vi en rekke gode tips til videre innlæring av søksmønsteret. Han var så pipete, grinete og masete som jeg sjelden har opplevd han tidligere, og de gangene det har skjedd har det vært løpetisper i nærheten. Men dette man vi bare lære oss å håndtere.
Her er et par linker til noen bilder fra treningsdagen:
JIS: http://jaktspaniels.org/empty_119.html
Streamside: http://www.streamside.nu/springer.html

Etter lunchpausen ble det en ny økt med søkstrening, dog i et nytt terrengavsnitt. Denne gangen fungerte det MYE bedre, og vi fikk gode og positive tilbakemeldinger fra Mark. Det skal bli spennende å jobbe videre med basis i hans og Bengts tips fremover.

Foto: Kerstin Nilsson

I mitt forrige innlegg her i bloggen, hvor jeg stiller spørsmål vedr. Spanielens fremtid som jakthund, har en etterfølgende diskusjon avdekket at noen opplever «working» miljøet som lukket. Det synes jeg er trist. Når vi startet vurderingen for anskaffelse av vår første spaniel for ca. tre år siden, opplevde jeg det stikk motsatt. Også når valpen kom i hus og vi oppsøkte treningsmiljøene, ble vi møtt med åpne armer. Vi hadde metervis med dumme spørsmål. Men jeg har sjelden opplevd et miljø som så velvillig deler tips og erfaringer, til tross for at vi strengt tatt driver konkurransevirksomhet. Her er det fellesskapet rundt interessen for spanieljakt og utvikling av gode jakthunder som står i sentrum, uavhengig av hvilket oppdrett hunden kommer fra. Det er imidlertid viktig å huske at majoriteten av treningen gjøres på egenhånd, og evt. samlinger benyttes først og fremst til å dele tips, veiledning og motivasjon til videre trening. Det er ingen instruktør tilstede. Vår erfaring er at dersom man spør, så får man svar 🙂

Jeg har i denne bloggen åpent delt vår kronglete vei og erfaringer i forbindelse med opptreningen av hundene, og har håpet at det skulle være med på å «ufarliggjøre» det hele. I perioden denne trenings-/hundebloggen har eksistert har jeg fått masse tilbakemeldinger via mail, kommentarer og verbalt, men ingen har spurt om å få være med. Oppfordringen går derfor herved ut til lesere av bloggen; Dersom jeg på noen måte kan bidra til å introdusere deg/dere til miljøet, så gi meg et lite vink! Men husk at jeg bare er en ivrig og engasjert amatør som har tilegnet meg mye teori, men som fremdeles må bevise at jeg kan omsette det til praksis 🙂

Reklame

One response to “Travle dager

  1. Flott artikkel Espen!
    Jeg har ikke hatt noen kontakt med det norske working miljøet før i år, men føler meg mottatt med åpne armer. Det gjelder forøvrig miljøet i Sverige også!
    Målet synes jeg må være å lære av hverandre og spille hverandre best mulig, og å ha det gøy sammen
    Robert Kjerstad

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s