Hund er hund, og ny treningsgruppe

Dette er flokken vår, dvs. ihvertfall den firebente delen av den. I vår flokk er det Tina og jeg som er ledere, og vi ønsker at det hersker fred og fordragelighet, vi ønsker ingen konkurranse innad i flokken og vi skal hjelpe hverandre til suksess. Slik har det vært i ville hunde- og ulveflokker siden tidenes morgen, og slik er det fremdeles. Det er ikke nødvendig at hundene vokter maten eller andre eiendeler, for vi har fullt ansvar for at alle får det de skal ha. En vill flokk ville aldri overlevd dersom kreftene og ressursene ble brukt på intern kjekling. Men det er viktig at det er en klar og tydelig leder som tar ansvar. Ordet lederskap er vel det mest oppbrukte som finnes innen hundehold, men vi mener at svært mange problemer kan løses ved å etablere et godt lederskap. Et godt lederskap er i våre øyne tuftet på trygghet og tillit, ALDRI frykt. Det er KUN trygghet og tillit som skaper harmoni, og man kan aldri true seg til et ekte lederskap. Man kan kun bli valgt! Hvilke kriterier ville du stillt til en leder hvis du skulle valgt? Hvordan definerer DU et godt lederskap?

I forbindelse med de siste ukers hendelser knyttet til hund og hundehold, har det vært debattert heftig fra en rekke fagfolk. Enkelte har tatt til orde for at vi menneskeliggjør hundene våre i for stor grad. Og jeg er helt enig. For meg handler ikke dette om at vi kler de opp i fancy klær eller gir de menneskenavn. For meg handler det om at vi tillegger hundene våre følelser basert på menneskelige referanser. Og det er her jeg mener mange av oss trår feil. En hund har ingen følelser for etikk eller moral. En hund utfører alltid sine handlinger med ett av to mål: Å oppnå en fordel, eller unngå et ubehag. Og for ordens skyld; et ubehag innebærer i mitt vokabular IKKE vold. Poenget er at hunder vil aldri kunne forstå menneskets språk. Det betyr at for å sikre en god og tydelig kommunikasjon, må vi kjenne til hvordan hunder kommuniserer med hverandre. Og hunder har et universellt språk, uavhengig av rase eller opprinnelsesland. De lærer dette språket allerede i valpekassa, og dersom vi forvalter det godt vil den fortsatt inneha et godt og tydelig språk når den vokser opp. Gode eksempler på dette er våre hunder Albert og Joy, og kombinert med et godt lederskap er gevinsten hunder fullstendig i harmoni uten behov for å markere seg for hverken det ene eller andre. De er trygge på at dette har vi under full kontroll. Det finnes flere gode bøker som omhandler temaene, og jeg anbefaler alle hunde eiere å ta seg tid til å lære litt om både lederskap og språk. Kanskje spesiellt det som handler om hvordan hunder forsøker å dempe andre hunder eller mennesker, hvis adferd oppfattes som truende. Med mer kunnskap om dette tror jeg mange uheldige situasjoner kunne vært unngått. Dersom vi som hundeførere hadde håndtert vanskelige situasjoner med ro, trygghet og verdighet, ville denne holdningen smittet over på hunden og gitt den en trygghet som gjorde at aggresjon eller utfall mot andre var unødvending. Og det er vel sånn de fleste av oss ønsker å ha det?

De av dere som er litt interessert i trening for jakt og jaktprøver, vet jo at det nå begynner å nærme seg sesong. Treningen intensiveres fremover, det er fremdeles mye som må på plass. Treningsøktene med høyest kvalitet er utvilsomt de øktene man har på egen hånd, eller i små grupper. Men av og til trenger vi alle innspill og hjelp for å komme videre, eller rett og slett bare litt inspirasjon. Jeg har derfor lyst til å ta initiativet til å opprette en treningsgruppe. Dette skal være en treningsgruppe åpen for alle, uavhengig av type spaniel og uavhengig av hvilken oppdretter hunden kommer fra. Både working spaniels og show spaniels er velkomne. Jeg har imidlertid ETT krav til deltakerne: Vi skal trene målrettet for jakt og jaktprøver. Dette er altså ikke tenkt for de som synes det hadde vært artig om hunden fikk prøve seg litt, disse vil jeg henvise til respektive lokallag i Norsk Spaniel Klubb.
Hvis du er interessert i å høre mer eller være med, så send en mail til espen(at)woodspringer.no.

Fortsatt god Sommer!

Espen

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s