Spanieljegere.no

Andre jaktdag og litt om Spanieljegere

Det er ikke alltid lett å være fersk spaniel eier i Norge, ihvertfall ikke hvis man er interessert i å jakte med den. Man skulle kunne ledes til å tro at raseklubbens sider var et naturlig sted å finne informasjon om de ulike aspektene av å eie og trene en spaniel for jakt, men du vil raskt erfare at så ikke er tilfelle. Jeg forstår at man som en offisiell raseklubb vanskelig kan ta stilling til alle tilbud som finnes for hundeeiere, og at en lenke publisert på en offisiell side lett kan oppfattes som en slags anbefaling og et kvalitetsstempel. Mens man i det etablerte «Spaniel Norge» må ha lange og prinsipielle diskusjoner rundt hvordan man skal/kan håndtere dette «internettet» og tilhørende problemstillinger, har jeg som privatperson ingen slike hensyn å ta. Vi opprettet i fjor høst Facebook gruppen Spanieljegere for å etablere et samlingssted for jaktinteresserte spanieleiere, og et sted hvor erfaringer og synspunkter kunne deles. Vi ser at det tidvis blir SÅ mange «synspunkter», at tipsene forsvinner litt i mengden. For å forsøke å hjelpe ivrige og engasjerte spanieljegere  med informasjon om utstyr, litteratur, DVD’er, treningsmuligheter, artikler, oppdrettere m.m. har vi opprettet en webside hvor vi kan samle ulike linker til relevant informasjon og nettsteder. Det finnes helt sikkert flere spennende sider enn det vi har registrert så langt, og vi setter pris på at tips om slike sendes inn! La oss sammen gjøre www.spanieljegere.no til en skikkelig ressurskatalog for oss som er interessert i jakt med spaniels! Vær oppmerksom på at websiden utelukkende linker/informerer om muligheter, og en oppføring her har ikke nødvendigvis vært gjenstand for noen form for kvalitetssikring. Jeg gjør også for god ordens skyld oppmerksom på at undertegnede/Spanieljegere ikke har noen form for kommersielle interesser hos noen av de linkede selskaper.

Jeg hadde forøvrig gleden av å debutere som instruktør på Norsk Spaniel Klubb Oslo/Akershus sitt jaktanleggskurs i Juni, og det ga virkelig mersmak! Gjengen som var samlet til kurs hadde alle et brennende ønske om å lære mer om hvordan de kunne utvikle sin spaniel’s medfødte egenskaper. Noen ønsket å jobbe mot en godkjent jaktanleggsprøve, mens andre bare hadde lyst til å utforske nye aktiviteter sammen med hunden sin. Det var utrolig gøy, lærerikt og bevisstgjørende for en spanieljunkie å få jobbe med førere og hunder som har et annet utgangspunkt og mål enn meg selv! Instruktørgjerningen appellerer virkelig til meg, og det av flere grunner. Jeg får gleden av å forsøke å hjelpe eiere av spaniels til å bli kjent med den aktiviteten som hundene faktisk er fremavlet for, og i tillegg får jeg gleden av å bli kjent med masse trivelige mennesker. Jeg får også erfaring fra å jobbe med flere hunder enn jeg selv har tilgang til (mine egne), og denne erfaringen fra ulike hunder vil hjelpe meg i å utvikle meg på veg mot mine egne mål.

Jeg har også deltatt i et par diskusjoner rundt dette med å sette seg mål med treningen, og å jobbe etter en plan for å nå disse målene. For enkelte oppleves nok dette som en i overkant systematisk måte å jobbe på, men for meg er det en absolutt nødvendighet å ha en viss plan over det jeg driver med. Mine erfaringer (og observasjoner) er at man uten en plan ofte ender opp med å gjøre de øvelsene/momentene som allerede fungerer greit (de er morsomst…), fremfor å jobbe steg for steg med utfordringene. Dette betyr ikke at jeg ikke kan være fleksibel hvis situasjonen påkrever det, men det betyr at jeg har et klart mål med alle øvelser FØR de påbegynnes. Dette har fungert bra for meg, spesiellt kombinert med mine 3 gyldne treningsregler:

1. Vi trener bare på en (1) ting/ett moment av gangen.

2. Korte økter, max 10 minutter.

3. Legg til rette for at hunden lykkes HVER gang.

Nå er det snart ferietid, og nok engang står kursing på agendaen. Turen går igjen til Gyllerboda, hvor vi skal fordype oss ytterligere i Lederskapsfilosofi og også trene masse med spaniels 🙂 🙂

Yiiihhhaaaaa!

Espen

Reklame

One response to “Spanieljegere.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s