Tid for debut!

Espen og Albert i Strängnäs

Endelig var det tid for Alberts jaktprøve debut. Han er jo nå 2,5 år, så mange vil nok hevde at det var på høy tid. Vi vurderte start i fjor, men jeg følte da at han ikke var helt klar. Det er jo en del ulike meninger om i hvilken alder man bør og skal starte på prøve, og jeg har faktisk sett noen mene noe om når det er for sent å starte på prøve. I mine øyne er et aldersrelatert «starttidspunkt» totalt irrelevant, ALT handler om når hunden er klar. Og med klar mener jeg både mentalt og rent ferdighetsmessig. Skjønner ikke at det er så mye prestisje i å starte en hund så tidlig som mulig. For meg er det viktigere å få en hund uten stress jeg kan jobbe med i mange år fremover, fremfor å få en premiering så tidlig som mulig. Men vi er alle forskjellige 🙂

Albert er nå ved et punkt i treningen hvor det viktigste er å gi han erfaring og selvtillit. Vi trener derfor relativt ofte, men korte og intense økter. I tillegg trenger vi begge så mye prøveerfaring som mulig, så jeg har meldt oss på 2 prøver i Nybörjarklass A i Sverige. Disse prøvene er på mange måter som en Norsk Jaktanleggsprøve i bedømmingen, ved at de ulike momentene poengsettes. Forskjellen er at her SKAL man ha 2 kastapporter med villt under søket (uten annet forvarsel enn skuddet) og de skal ha minimum 1 vilt situasjon (uten felling). Personlig mener jeg jo at denne prøveformen burde vært gjennomført i Norge også, ihvertfall dersom oppdretterne skal bruke resultatene for å dokumentere jaktlige egenskaper.

Vi gikk ut med startnummer 10 (av 13 påmeldte). Det var en fin blanding av både Cockere, Springere, Welsh og Field Spaniels, og ca. 40/60 fordeling på working og show varianten. Vårt første slipp fikk vi i engmark med relativt høyt gress, og etter en litt treg start fikk han opp både fart, trykk og stil. Jeg hadde gått og hørt på kaklinga til fasanene en god stund, så jeg følte meg overbevist om at det var fugl i terrengavsnittet. Albert hadde tydelig vitring, og jobbet virkelig bra. På den første kastapporten stoppet han momentant i skuddet, og jeg valgte å ikke fløyte. Dessverre rakk han å ta en par steg når fuglen ble kastet, men stoppet umiddelbart når jeg fløytet. Selve apportarbeidet sto til en god gammeldags S, og det er en deilig følelse når jeg vet hvor mye jobb som ligger bak. Resten av slippet gikk også bra og på den siste kastapporten fløytet jeg med en gang, og denne gangen var han rock-solid. Nok et supert apportarbeid på and, og han fikk gå 3-4 slag før dette slippet ble avsluttet. Dommeren var godt fornøyd med det hun hadde sett, men jeg ble oppfattet som LITT «kaxig» på den første apportsituasjonen hvor jeg ikke fløytet med en gang. Hun synes også jeg lot han gå litt stort, og det har hun helt rett i. Begge kritikkpunktene var forsåvidt bevisste valg, så de havner i kategorien «førerfeil» :). Jeg er ikke høyere på meg selv enn at jeg tar de på egen kappe. På den positive siden var hun imponert over hundens jaktlyst og apporteringen, og spesiellt over at han hadde like stor fart (rett) inn med apporten som ut. I andre slippet jobbet vi på en skogsbekledd «øy» i kulturlandskapet. Det var observert en flokk med rapphøns som slo inn der, og vi var derfor relativt «laddade» når vi satt igang. Vegetasjonen var relativt krevende for en uerfaren hund, med et heftig brenneslekratt og tornekratt. Men det var godt med vitring, så jeg lot det stå til. Albert jobbet meget bra, og jeg passet på å holde han trangt. Etter 5-6 minutters arbeid, fikk han lønn for strevet ved å reise en flokk med 5-6 rapphøns. Og stadgaen var eksemplarisk, med en umiddelbar stopp i skudd og fløyte. Men det deiligste var at han roet seg omtrent umiddelbart. Ikke noe stress, iver, skjelvende lår eller tinntallerkenøyne, bare rolige mandelformede øyne og tilbaketrukkede ører. Puuuhhhh!

Oppsummert er jeg veldig fornøyd med de 47 poengene han fikk, og jeg er helt enig med dommeren i de poengene hun trakk og tilbakemeldingen vi fikk. Den detaljerte poengrapporten gir oss noe konkret å jobbe videre med i den neste uken, før vi skal gjennomføre en ny prøve i Sverige neste Lørdag. En ekstra fjær i six-pence’n til Albert er det at han poengmessig ble den klart beste hunden i prøven.

Reklame

2 responses to “Tid for debut!

  1. Jeg leser alt du skriver og gleder meg over Albert og deres felles prestasjoner. Lykke til videre.

    Med vennlig hilsen Rigmor

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s