Fågeljägarens Crane DNA testet!

_D811578 Espen og CraneVi har valgt å DNA-teste Fågeljägarens Crane for de «vanlige» lidelsene ESS kan være utsatt for, og i dag kom resultatet fra laboratioriet i England. For ESS anbefales det å teste for PROGRESSIVE RETINAL ATROPHY (cord1) og Fucosidose, men NKK registrerer så vidt jeg forstår bare resultatet for Fucosidose.

Crane har testresultatet CLEAR for både PRA Cord 1 og Fucosidosis;

PRA Cord1: This dog has 2 copies of the normal gene and will neither develop the form of PRA caused by the cord1 mutation, nor pass this mutation to its offspring.

Fucosidosis: The dog has 2 copies of the normal gene and will neither develop fucosidosis, nor pass a fucosidosis gene to its offspring.

Jeg er selvsagt glad for dette resultatet, fordi jeg er overbevist om at Crane har noe å tilføre rasen ved evt avel i fremtiden. I tillegg til å være en lovende jakthund (om enn belemret med meg som trener og fører), så er han også mentalt stabil og nå faktisk veldokumentert helsemessig. Så får vi se om jeg kan klare å føre han frem til de premieringene JEG mener har fortjener, han er tross alt verdens beste hund 😉

At dette med helse og avel er viktig er det ingen tvil om, selvom jeg tidvis synes det er mer fokus på hundens helse enn på hundens egenskaper og mentalitet. Jeg savner en større grad av «ærlighet» når oppdrettere velger ut sine avlsdyr, enten det dreier seg om store eller små oppdrettere. Det er besynderlig at man uten videre avler på hunder med åpenbare adferds utfordringer, på tisper som kull etter kull gir særdeles dårlige HD resultater eller på jakthunder uten et snev av dokumentert jaktlyst. Så lenge hunden det avles på er røntget fri for hd og/eller at eier/oppdretter sier at hunden «er så snill atte og den jakter som bare det», så er det bare å kjøre på med max antall kull. Jeg kan forstå at man avler på den tispa man har, spesiellt fra et økonomisk perspektiv. Men jeg er redd manglende ærlighet ovenfor seg selv i valg av avlsdyr vil gjøre at vi stopper arbeidet med å bringe rasen fremover. Og nå kunne jeg navngitt et par erfarne oppdrettere som spisser pennen og på ny skal fortelle meg at «Hold kjeft! Dette kan du ingenting om», men til tross for manglende erfaring som oppdretter så er jeg en over middels engasjert valpekjøper. Og jeg vil vite hva jeg kjøper i fremtiden…

Reklame

One response to “Fågeljägarens Crane DNA testet!

  1. Hei, regner meg ikke som en av de oppdrettere du sikter til som vil spisse pennen – Jeg vet du er genuint interessert i det du driver med og det står det all respekt av. Flott at du testet Crane for CordI, men hva med Albert? Du har da nok en flott springer hannhund som har så mye bra bak seg i sin stamtavle at han måtte være et verdifullt bidrag som avlshund.
    Fantins Absolute Albert har 3 generasjoner i rett linje bak på morssiden som er testet for Cord1 med samme resultat som Crane. Ikke affisert, ikke bærer! I tillegg er både tante og onkel testet med samme resultat! 🙂 Morfar er både SJCH og NJCH og det er han fortsatt alene om, Lykke til med hundene dine Espen og med kursene, hyggelige kommentarer fra fornøyde deltagere har nådd meg. Stå på!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s