Fra avlsverktøy til idrett for grasrota?

_AAB8423 Buccleuch Jazz

Deltakere på en jaktprøve i Skotland

Historisk sett så er det jo slik at de ulike hunderasene´s opprinnelse har sitt utspring fra en funksjon og/eller nytteverdi for oss mennesker, gjerne knyttet til den tids hverdagslige sysler som å vokte eiendom/eiendeler eller hjelpe oss i vårt matauk. Konkurranseinstinktet ligger vel i den menneskelige natur, og allerede på 1800-tallet finner man (jeg) dokumentasjon på at det ble arrangert ulike former for kåringer av de beste og peneste jakthundene. Så langt jeg har kunnet bringe på det rene, hang disse 2 egenskapene tett sammen på den tiden. Hundenes anatomi var avgjørende for om de i det hele tatt var i stand til å gjennomføre jobben de var tiltenkt. Og en GOD jakthund, var den hunden som brakte vilt for jegeren å felle. På 1850 tallet begynte man å føre en viss oversikt over stamtavler, om enn bare oralt og basert på hukommelse i begynnelsen. I tråd med den menneskelige tradisjon var det de flotteste og beste eksemplarene av respektive raser, som ble de mest attraktive hundene å benytte seg av i avl. På denne måten ble flere av våre nåværende raser målrettet foredlet og forbedret i forhold til det bruket de var tiltenkt. Etterhvert utviklet det seg også en tradisjon for å gi særskilt gode eksemplarer av respektive raser en utmerkelse, de ble kåret til Champions.

second working trial sporting spaniels

Bildene er fra en working trial for sporting spaniels i 1899. Fotograf er ukjent.

Championater tildeles de hunder som, etter definerte standarder, innehar de rasetypiske egenskaper man ønsker å se, og det kreves flere utmerkelser for ulike dommere for å oppnå et slikt championat. Og her nærmer jeg meg poenget med dette særdeles forenklede historiske tilbakeblikket. Har det som primært var ment som en bedømming av en hunds kvalitet og et verktøy for avl, utviklet seg til å bli en ren hobby og fritidssyssel for oss mennesker? Nærmest en slags «grasrot idrett»? Flere har tatt til orde for at det må bli enklere å oppnå ulike championater, fordi da er det morsommere å trene hund. Er det sånn? Vil ikke dette isåfall devaluere verdien av et championat? Og hvilke konsekvenser vil dette får for hunderasene? Hører enkelte mene at det er urettferdig bedømming på jaktprøver fordi ikke alle hunder får likt terrengsavsnitt, eller kommer i like mange fuglesituasjoner. Vil ikke den gode jakthunden (den som bør bli champion) alltid finne flere fugl enn en middelmådig jakthund? «Alle» vil jo for eksempel ha en jaktcocker, fordi den er så utrolig søt og arbeidslysten! Men hvorfor har den blitt slik, hvordan har den utviklet disse egenskapene? Hva skjer når seleksjonen av avlsdyr ikke lenger gjøres med basis i de opprinnelige egenskapene/behovene? Et eksempel: Jeg synes å ha observert at piping/lyd hos spaniels har utviklet seg i en negativ retning de årene jeg har vært med. Dette er en egenskap som er høyst uønsket og faktisk diskvalifiserende for rasen (spesielt under jakt), men som kanskje ikke er like avgjørende på agilitybanen eller i lydighetsringen for å oppnå et Lydighetschampionat. Hvordan vil utviklingen gå dersom noen skulle falle for fristelsen å benytte individer med denne disposisjonen i avl? Ikke bare er de søte, de er jo Champions og således de beste avlsdyrene man kan få?

_D811975 Crane avlevering

Kontakt og samarbeid er egenskaper som har blitt rendyrket under avl, fordi de har vært avgjørende for jegeren.

Eller er vi der nå at det egentlig er tøys å avle frem gode hunder basert på jaktegenskaper? Vi trenger jo ikke jakte lenger, og jakt med hund har ingen annen hensikt enn å tilfredsstille våre gamle romantiske «overlevelses» gener og behov for adspredelse? Et gen spesielt vi menn har. Kanskje er hundens fremtidige rolle utelukkende som servicehund, forlystelseshund, hundesporthund e.l.? Og da bør vi kanskje legge dagens raseinndeling bak oss? Hvorfor skal vi henge oss opp i rasebeskrivelser som er mange ti-år gamle? Kanskje bør vi ønske velkommen den nye Gruppe 8: Lydighetsrasene, med raser som lydiglabraspanador? Cockadoodledoo som ingen er allergiske mot, eller Border-et-eller-annet-som-fødes-ferdig-trent?

Og utstillingskonkurransene skal jeg ikke engang driste meg innpå! Det finnes flere bildemontasjer på nettet som viser ulike rasers utvikling rent fysisk sett, og BBC har sågar laget et par dokumentarfilmer om hvor galt det har gått i visse tilfeller. Både i forhold til hundens bruksverdi, og i enkelte tilfeller helse.

Er det en menneskerett (hunderett) å oppnå et championat? Er det hund eller menneske som skal tildeles championat? Bør man av avlsmessige hensyn KUN gi championat knyttet til rasetypiske egenskaper? Hva mener du?

Reklame

5 responses to “Fra avlsverktøy til idrett for grasrota?

 1. Heisann,

  Har fulgt din blogg en god stund nå og er litt overrasket av dette innlegget. Selv har jeg en blanding av engelsk cocker og puddel, cockapoo, som du åpenbart ikke er begeistret for. Trener han som en spaniel, og må si at det går rimelig bra. Hans bror er en meget bra jakthund. Det er selvfølgelig en bastard, men det er nå engang alle raser i starten. Er det ikke greit at hunder brukes til noe de fungerer som uansett av opphav?

  • Hei Arild!

   Jeg har ingenting imot blandingsraser, tvert imot tror jeg det kan være supre hunder! Derimot har jeg et avmålt forhold til det jeg oppfatter som lureri, hvor spekulanter lager nye blandingsvarianter for å selge til blodpris. I markedsføringen benyttes lovnader om både det ene og andre. Men det er jo også det som reiser spørsmålet: Trenger vi mennesker andre raser som kan fylle andre behov, enn hva vi gjorde for 100 år siden? Det er jo ikke lenger behov for jakthunder, men kanskje mer selskapshunder av ulike slag?

   Så det var ikke meningen å «angripe» blandingshunden som sådan 🙂

   Mvh Espen

   • Vil også legge til at jeg synes det er bra at folk aktiviserer seg sammen med hundene sine, ingen hunder fortjener noe annet. Men dersom vi ønsker en målrettet avl, hva skal vi avle mot? Hvilke bruksegenskaper skal da f.eks. din hund ha? Du sier den jakter som en spaniel. Hvis vi forutsetter at det er en egenskap man ønsker denne «nye» rasen har, hvordan sikrer vi at avkommene også får det samme? Eller spiller det ikke noen rolle? Folk får ta det de får, uavhengig om det er puddel eller spaniel adferd?

   • Nå er ikke Cockapoo noe en avler videre. Det stopper etter første generasjon. Men puddel er jo egentlig apporterende vannhund, så det er vel ikke så galt i forhold til spaniel prøver.

 2. For ordens skyld, jeg har ingenting imot blandingshunder, ei heller de som velger å anskaffe en slik.
  Det er påstanden om at «avlen stopper etter første generasjon» jeg reagerer på. Det er nok dessverre slik at avlen ikke automatisk stopper etter første generasjon. De som driver oppdrett av alle slags blandinger med puddel, stopper ikke dersom de ser at kombinasjonen selger. Det vil også alltid være noen som er så begeistret for sin egen hund, dens temperament og egenskaper, at de gjerne vil ha et kull på den. De ser da ikke på seg selv som oppdretter. (de skal jo bare ha dette ene kullet…?)
  Imidlertid er det nå engang slik at har man et kull, så er man oppdretter for det kullet med det ansvar det medfølger. Og når man selger, vil det igjen være noen som «bare skal ha et kull fordi hunden er så herlig»
  Og ballen ruller videre – uten tanke for hvilke egenskaper man fører videre eller avler bort. Uten tanke for hvilke uønskede arvelige lidelser den enkelte hund innen de forskjellige raser som er blandet inn kan føre videre.
  Første generasjons blandingshunder kan bli veldig bra og den som kjøper vet litt om hva de kan forvente dersom man har gjort seg kjent med de rasene som er blandet.
  De fleste har nok, dessverre, ikke satt seg inn i rasenes egenskaper og eventuelt arvelige lidelser, men primært kjøpt hunden fordi de er lovet en hund som ikke røyter! Og jeg vet bestemt at det avles videre……
  Lykke til med din hund og videre trening.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s